Vouni Palace

Norra_Cypern_Vouni_Palace_1Antika staden Vouni Palace byggdes av perserna ca 500 år f.Kr. på en bergstopp 250 meter över havet. En underbart vacker miljö med utsikt åt alla vädersträck. Namnet Vuni eller Vouni togs från grekiskan och betyder ”bergstopp”. Vouni Palace byggdes för att spionera på kuststaden Soli som hade anslutit sig med grekerna för att revoltera mot perserna.

Palatset tros ha haft 137 rum. De brons, silver, guldskatter och statyer som hittats här under utgrävningar antyder på en överdådig livsstil.

Vouni hade också ett omfattande system av vattencisterner, och dess badanläggning innehåller en av de tidigaste kända exemplen på en bastu. De vattenbehov palatset hade täckes genom att lagra regnvatten i cisternerna. Palatset hade även en fontän och den har blivit en symbol för Vouni.

Utgrävningarna på 1920-talet utfördes av svenska arkeologer och en del av de funna objekten finns att se på Medelhavsmuseet i Stockholm.

Från palatset kan du se den lilla ön Petra Tou Limnidi. Detta är en av de äldsta platserna på Cypern som varit bebodda. Utgrävningarna skedde samtidigt som utgrävningarna på Vouni och arkeologer hittade föremål som kan spåras tillbaka till stenåldern. Föremål såsom bennålar, stenredskap, jordbruksredskap, och skulpturer.

För några år sedan behövde man ett fyrhjulsdrivet fordon eller alternativt en lång vandring för att komma upp till Vouni Palatset. Nu finns det en nybyggd, smal väg upp, med räcken mellan vägen och stupen. Det är lätt att komma upp med personbil.

Även om du inte har något intresse av fornlämningar, är resan väl värd de fantastiska vyerna.

Norra_Cypern_Vouni_Palace_2Norra_Cypern_Vouni_Palace_3 Norra_Cypern_Vouni_Palace_4 Norra_Cypern_Vouni_Palace_5