Nicosia

Mitt i hjärtat av Cypern ligger landets huvudstad Nicosia. Rätt genom staden löper den gröna linjen, som skiljer turkcypriotiska norr och grekcypriotiska söder åt, och gör Nicosia till den enda delade huvudstaden i världen. Stadens historiska och kulturella uppdelning bäddar för en intressant upplevelse. Det är inga problem att korsa gränsen till respektive sida, kom bara ihåg att ta med dig passet!

Det finns flera gränsövergångar att välja mellan beroende på om man vill ta bilen eller gå till fots. Många turister som besöker Nicosia över dagen passar på att promenera över till andra sidan vid gränsövergången Ledra Street. På södra sidan finner man här Nicosias största shoppinggata Ledra Street med affärer som H&M, Bershka och Pull & Bear. Här finns också trevliga lokala restauranger samt internationella snabbmatställen som McDonald’s och Subway. Går man över till norra sidan hamnar man direkt i de välbevarade gamla turkiska kvarteren. Här är de smala gatorna fyllda av juvelbutiker, mysiga kaféer och affärer som säljer identiska kopior av kända klädmärken.

Nicosia Norra Cypern
Ledra Street, södra Nicosia.
Nicosia Norra Cypern
Gamla stan i norra Nicosia.

Resereportrar som besökt Nicosia har en dålig vana att beskriva kontrasten mellan shoppinggatorna som en sorts symbol som talar för hela ön; att man korsar gränsen från den moderna grekcypriotiska sidan, till den outvecklade turkcypriotiska sidan. Med största sannolikhet har dessa journalister aldrig bemödat sig att åka över till norra Cypern, utan nöjt sig med att bara ta några steg över gränsen i huvudstaden. Att skillnaderna på de båda sidorna upplevs så stora beror på att gränsövergången vid Ledra Street ligger mitt emellan södra Nicosias modernaste shoppinggata och norra Nicosias ”gamla stan”. Önskar man nya butiker och större shoppingkomplex så får man bege sig längre in i den turkcypriotiska delen av staden. På shoppinggatan Mehmet Akif Cd (Dereboyu) finns ett brett utbud av affärer, t.ex, Mango, Polo och Terranova.

Nicosia Norra Cypern
Gränsövergången vid Ledra Street sedd från norra Nicosia.

Nicosia är Cyperns administrativa mittpunkt och centrum för konst, kultur och nöjesliv. Innanför gamla stans venetianska fästningsmurar finns flera intressanta museer och sevärdheter att besöka. Här är det även tätt mellan barer och restauranger för den som vill njuta av mat och dryck i en historisk miljö.

Från Nicosia är det ca 20 minuter med bil till Ercan flygplats.

Se och göra:
Büyük Han – Traditionellt ottomanskt världshus som idag är fyllt av souvenirbutiker och kaféer.
Belediye Pazari – Inomhusmarknad mitt i gamla stan.
Home for Cooperation – Samlingsplats för grek- och turkcyprioter och en brobyggare mellan de två samhällena. Hit kan man åka för att delta i språkklasser, yogalektioner eller andra kurser som ordnas av centret. Det är öppet för vem som helst att besöka och man har ett mysigt kafé och veganrestaurang. Kom ihåg att ta med passet för Home for Cooperation ligger i buffertzonen mellan norra och södra Nicosia.

Mat och dryck:
Rüstem Bookshop
Bangkok Restaurant
Bostancı Balıkevi

Nicosia Norra Cypern
Büyük Han.
Nicosia Norra Cypern
Inomhusmarknad Belediye Pazari.
Nicosia Norra Cypern
Park of the Republic. Här är Rauf Denktaş, norra Cyperns första president, begravd.

Nicosia Norra Cypern

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*