Köpprocessen

När ni har bestämt er för vilken bostad ni önskar köpa på Norra Cypern ska en svensk advokat ta hand om hela köpeprocessen. Advokater, mäklare, med flera, har betydligt mer ansvar I Sverige rent juridiskt, och det är också en språkfråga. Vi har med fördel använt:
 
Norra cypern lagfart north cyprusADVOKATBYRÅN NOVOSEL&KUTLU
Advokat Sadik Kutlu
Ledamot av Sveriges och Turkiets advokatsamfund
Besöksadress: Kungsgatan 29, 5 tr
Postadress: Box 7109. 103 87 Stockholm
 
Från ax till limpa
Ni betalar en reservationsavgift till er svenskregistrerade mäklares klientmedelskonto i Sverige. (Beloppet är mellan 10.000 kr 20.000 kr). Då tas bostaden bort ifrån marknaden, och bostaden ligger inte längre ute till försäljning.
 
Därefter kontrollerar advokaten med fastighetsregistret att säljaren är registrerad ägare till marken och har rätt att sälja fastigheten. Advokaten sätter ihop köpekontraktet, och med samtliga kontroller tar det ca 14 dagar, och ett kontraktsutkast skickas till dig för godkännande. Du ger därefter advokaten en fullmakt för att underteckna köpekontraktet.
 
Du får en advokatfaktura som ska betalas inom 21 dagar från kontraktsskrivning:
 a. Juridisk hjälp: 15.000 kr (betalas till svenskt advokatkonto)
 b. Stämpelskatt: 0,5% av köpeskilling (betalas till svenskt advokatkonto)
 c. Avgift för registrering av kontrakt: 3000 kr
 
När avgifterna och stämpelskatten är betalda ombesörjer advokaten att kontraktet stämplas och registreras i fastighetsregistret på Norra Cypern.
 
Du får en faktura från din svenskregistrerade mäklare avseende handpenningen, som utgör 15-30% av köpeskillingen, och som ska betalas inom 21 dagar efter kontraktsskrivning, och även det beloppet betalas till mäklares svenska klientmedelskonto.
 
Du vänder dig till den svenska polisen, och begär ett utdrag ur belastningsregistret, och skickar det till din advokat som ansöker om registrering för ditt ägarskap av bostaden. Handläggningstiden är 12-24 månader.
 
Slutbetalning sker enligt överenskommelse i köpekontraktet.
 
Advokaten, som är medlem i det svenska och turkiska advokatsamfundet, ser till att köpet av fastigheten överensstämmer med Norra Cyperns lagar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fyd-fosIhgc[/youtube]