Güzelyurt

Güzelyurt är en liten marknadsstad belägen på västkusten. På våren sprids här vita apelsinblommor med vinden och för med sig en söt doft av citrus. Det här är det bördigaste jordbruksområdet på ön, med majestätiska citrusplanteringar som breder ut sig på de vida fälten omkring staden. En stor del av citrusfrukterna exporteras till andra länder medan resten pressas till juice och säljs på lokala marknader.

Güzelyurt är inte en typisk turistort men likafullt ett intressant utflyktsmål för den som vill se en del av det genuina Cypern som inte påverkats nämnvärt av turismen. Här kan man njuta av semestern i lugn och ro i naturliga omgivningar. Den lätta vinden längs kusten gör den här delen av Cypern till en attraktiv destination för den som ägnar sig åt vattensporter som kite- och vindsurfing. Sandstränderna har här en mörkare ton men är perfekt mjuka för bad och andra vattenaktiviteter. Västkusten är känd för att ha de vackraste solnedgångarna på Cypern, med en himmel som bjuder på ett rosaskimrande skådespel varje kväll.

Güzelyurt norra cypern

Nära Güzelyurt ligger Lefke, en mindre ort med en vacker strandpromenad och flera omtyckta fiskerestauranger. Lefke har också ett stort universitet med många internationella studenter.

Güzelyurtborna vet hur man firar. Två veckor varje sommar anordnar man en stor festival till apelsinens ära, med marknader, uppträdanden och fyrverkerier. Apelsinfestivalen är en stor händelse som lockar besökare från hela ön. I den närbelägna byn Yesilirmak har man en liknande festival för jordgubben på våren.

Är man i Güzelyurt ska man också passa på att besöka St. Mamas kloster, samt museet för natur och arkeologi som visar upp arkeologiska fynd från så långt tillbaka som bronsåldern. Ett stort antal av föremålen kommer från den antika staden Soli, som precis som ruinerna av Vouni Palace, ligger i Güzelyurtområdet och fortfarande går att besöka.

Från Güzelyurt är det ca 50 minuter med bil till Ercan flygplats.

Se och göra:
Apelsinfestivalen
Jordgubbsfestivalen
St. Mamas Kloster
Museet för natur och arkeologi
Vouni Palace
Apelsinplockning

Mat och dryck:
Ambeli Village Restaurant
Argonya trädgårdskafé
Pizza Vira

Güzelyurt norra cypern
Güzelyurt är en mysig liten stad känd för sina stora citrusodlingar.
Güzelyurt norra cypern
St. Mamas kloster.

Güzelyurt norra cypern Güzelyurt norra cypern

Güzelyurt norra cypern
Citrusodlingar.

Güzelyurt norra cypern  Güzelyurt norra cypern

Güzelyurt norra cypern
Här kan man njuta av västkustens vackra solnedgångar över havet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*