Tre anledningar att älska halloumi

Annonsörer

Tre anledningar att älska halloumi

Halloumi har blivit något av en storfavorit i svenska hem – faktum är att vi är det land i Europa som äter mest av den sega osten efter Grekland och Cypern. Halloumi kommer ursprungligen från Cypern och därför är den både godast och billigast här. På norra Cypern kallas osten för Hellim och för turkcyprioter är det en ekonomisk livlina och en källa till nationell stolthet. Riven på pasta, grillad med ägg till frukost eller rå med vattenmelon, hellim – eller halloumi – är en nationell angelägenhet.

Har du inte hakat på trenden än? Här får du tre anledningar till att du verkligen borde.

1.
Halloumi är ett mycket bra alternativ till kött. Det lockar därmed både köttätare som vill dra ner på kött och de som vill sluta äta det helt – något som är bra både för hälsan och miljön.

2.
Det går att variera i oändlighet. Halloumi kan grillas, stekas, friteras, paneras eller ätas som den är. Ha det till pasta, i sallad, på mackan eller som grilltillbehör. Med sin lite köttiga struktur går det ofta att ersätta köttet rakt av med halloumi. I princip alla kebabhak på Cypern serverar halloumi och många väljer att fylla sitt pitabröd med osten istället för kebabkött.

3.
Halloumi är både proteinrikt, matigt och mättande, vilket gör det till en bra grund i maten. Och proteiner är som bekant kroppens byggstenar och behövs för hela kroppens funktion.

About Sophia Söderholm 2225 Articles
Sophia flyttade från Sverige 1998, 10 år gammal. Hon har sedan dess bott på flera olika platser i Spanien, och i andra länder i världen, och är idag bosatt på Norra Cypern sedan fyra år tillbaka. Hennes studiebakgrund är inom marknadsföring, hotellmanagement och fastighetsförmedling, och hon jobbar idag som fastighetsmäklare och är marknadschef för Norra Cypern Magasinet. Har ni frågor till Sophia, skriv till: sophia@norracypernmagasinet.se