Ta sig runt på norra Cypern

Annonsörer

Biluthyrning: Besökare till norra Cypern kan köra med ett giltigt internationellt körkort eller ett giltigt brittiskt körkort för en inledande 12-månadersperiod. Biluthyrning är relativt billigt och är allmänt tillgängligt via researrangörer, hotell och biluthyrare över hela norra Cypern. Besökare uppmanas att kontrollera vid bokning så både vänster och högerstyrda bilar finns att hyra. Observera att det är vänstertrafik, som i Storbritannien, och alla hyrbilar bär en distinkt röd registreringsskylt.
Om du kommer till Larnaca flygplats, i södra Cypern, kan du hyra en bil och köra över gränsen, men du kommer att behöva köpa en extra försäkring vid gränsen.

Trafikinformation: Körning sker på vänster sida och trafik- och vägskyltar är internationella.
Högsta hastighet är 100 km/h. Fordon som importeras till norra Cypern måste försäkras vid ankomst. Säkerhetsbälten skall alltid användas. Alkohol och bilkörning är olagligt, liksom användning av mobiltelefon under bilkörning.

Allmän transport: Ett billigt nätverk av bussar och minibussar trafikerar mellan alla större städer. Det finns inga formella tidtabeller i drift, men de kommer ofta med jämna mellanrum. Dessutom finns det en ”dolmustjänst” (delade taxis) som arbetar på samma linjer.

Taxi: Taxi är lättillgängligt i alla städer på norra Cypern och det vanligaste är att de har taxameter, som i de flesta europeiska städer. Om du anländer självständigt till norra Cypern, är taxi det bekvämaste sättet att resa in i staden, och det vanligaste, till-från flygplatser, är fasta taxipriser. Många taxiföretag på norra Cypern tar bokningar via webben, så det är bekvämt att boka din resa i förväg. Under din vistelse på norra Cypern, kan du ringa en taxi från ditt hotell eller stoppa en längs vägen. Men på landsbygden, ta en taxi från en taxistation – de flesta taxibilar har inte taxameter i dessa områden, men det finns fasta priser för vissa platser, och se till att komma överens om ett pris innan avfärd.

För de som är bosatta på norra Cypern, är det vanligt att man har ”sin egen” taxichaufför. Man hittar en som man känner sig bekväm med som man ringer när man behöver taxi. Vanligt är också att man har en back-up, i fall att förstahandsvalet är upptagen.

buss_station_Nicosia_Norra_Cypern_north_cyprus

About Sophia Söderholm 2159 Articles
Sophia flyttade från Sverige 1998, 10 år gammal. Hon har sedan dess bott på flera olika platser i Spanien, och i andra länder i världen, och är idag bosatt på Norra Cypern sedan fyra år tillbaka. Hennes studiebakgrund är inom marknadsföring, hotellmanagement och fastighetsförmedling, och hon jobbar idag som fastighetsmäklare och är marknadschef för Norra Cypern Magasinet. Har ni frågor till Sophia, skriv till: sophia@norracypernmagasinet.se