Ta sig runt på norra Cypern

Annonsörer

Biluthyrning: Att hyra bil på norra Cypern är relativt billigt och det finns flera olika biluthyrningsfirmor att välja mellan. Några av de största är:

Oscar Rent a Car
Carrington Car
Esentepe Brisk Rent a Car

Anländer man till någon av södra Cyperns flygplatser och önskar hyra bil där bör man först kontrollera med biluthyraren att denna tillåter att man korsar gränsen med bilen. Man behöver också köpa till en extra försäkring, detta görs vid gränsen till norra sidan. Samma sak gäller när man vill korsa gränsen till södra Cypern med en hyrbil från norra sidan. Kontrollera alltid med biluthyraren vad som gäller!

Observera att man har vänstertrafik på Cypern. Hösta hastighet är 100 km/h och trafik- och vägskyltar är internationella. Fordon som importeras till norra Cypern måste försäkras vid ankomst. Säkerhetsbälten skall alltid användas. Alkohol och bilkörning är olagligt, liksom användning av mobiltelefon under bilkörning.

Allmän transport: Ett nätverk av bussar och minibussar trafikerar sträckorna mellan alla större städer. Det finns inga formella tidtabeller i drift, men detta brukar inte upplevas som något problem då det finns många bussar som går ofta. Dessutom finns det en ”dolmustjänst” (delade taxis) som arbetar på samma linjer. Att åka buss eller dolmus inom någon av städerna kostar ca 3 till 6 TL.

Taxi: Taxi finns i alla städer på norra Cypern. Vissa har taxameter medan andra tar ett fast pris. Det brukar kosta ca 20 TL när man åker inom någon av städerna. För de som är bosatta på norra Cypern, är det vanligt att man har ”sin egen” taxichaufför. Det vill säga att man hittar en chaufför man känner sig bekväm med och som man ringer när man behöver taxi.
buss_station_Nicosia_Norra_Cypern_north_cyprus

About Sophia Söderholm 2225 Articles
Sophia flyttade från Sverige 1998, 10 år gammal. Hon har sedan dess bott på flera olika platser i Spanien, och i andra länder i världen, och är idag bosatt på Norra Cypern sedan fyra år tillbaka. Hennes studiebakgrund är inom marknadsföring, hotellmanagement och fastighetsförmedling, och hon jobbar idag som fastighetsmäklare och är marknadschef för Norra Cypern Magasinet. Har ni frågor till Sophia, skriv till: sophia@norracypernmagasinet.se