Saša Vural – från basketproffs på Cypern till tränare i Sverige

Annonsörer

Förra gången vi träffade Saša Vural hade han precis avslutat sin tredje säsong i norra Cyperns högsta basketliga. Basketproffset från Helsingborg, med cypriotiska rötter, hade då spelat i flera ligor runt om i världen, bland annat i Sverige, Tyskland, Turkiet och USA. Det har gått två år sedan vi sågs på Cypern, och när vi träffar honom igen är det i hans hemstad Helsingborg, dit han nu flyttat.

Efter en internationell proffskarriär kände Saša att han ville ge någonting tillbaka till basketen och därför startade han basketföreningen Team 4th Quarter i Rydebäck, utanför Helsingborg. Visionen är att ha en rolig och utvecklande basketförening där vem som helst är välkommen att delta.

Sasa Vural Basket

”Jag brinner för basket och för att hjälpa unga att våga tro på sig själva och uppfylla sina drömmar. Team 4th Quarter är ett sätt för mig att ge tillbaka och kanske hjälpa till att utveckla morgondagens basketstjärnor”, säger Saša.

Föreningen är öppen för alla åldrar, med den yngsta medlemmen så ung som fyra år. Man har också lag med vuxna spelare.

”Alla ska känna sig välkomna att träna med oss, man ska känna att man utvecklas till en bättre basketspelare, samtidigt som det ska vara roligt att gå på träningarna. Det viktigaste är att man känner trygghet och gemenskap”, framhåller Saša.

Med föreningen vill Saša också introducera sporten som ett verktyg för barnen att skapa en gemenskap med andra unga, oavsett bakgrund och identitet. Han vill att barnen ska lära sig vara goda medmänniskor.

Sasa Vural Basket
Saša är fortfarande aktiv som spelare i Team 4th Quarters herrlag.

Sašas projekt har väckt uppmärksamhet runt om i basket-Sverige, och det har bland annat lett till att han tidigare under året blev utsedd till representant för Loka Heroes. Initiativet till Loka Heroes kommer från Svenska Basketbollförbundet som tillsammans med Loka stöttar personer som vill göra skillnad i samhället med hjälp av basket. Stödet får föreningen i form av bollar, utrustning, marknadsföring och liknande.

Idag är man uppåt 150 medlemmar i föreningen och Saša ser fram emot en rolig höstsäsong.

”Vi har många unga spelare som precis börjat spela basket, och som utvecklas i snabb takt. Vi har även två av de äldre lagen anmälda till serien och första hemmamatchen den här säsongen är för herrarna den 30:e september i Helsingborg.”

På frågan om när han planerar att besöka norra Cypern nästa gång svarar Saša med ett leende: ”Väldigt snart hoppas jag. Det hade varit riktigt roligt att ta med Team 4th Quarter på träningsläger till norra Cypern någon gång framöver!”

Läs om förra gången Norra Cypern Magasinet träffade Saša Vural.

Sasa Vural Basket
Saša Vural med sin gode vän Bryan Gardere, amerikansk basketcoach som tränar flera spelare i NBA.
Sasa Vural Basket
En av de unga medlemmarna i föreningen.
About Maria Eriksson 1665 Articles
Maria arbetar som fotograf och skribent på Norra Cypern Magasinet. Hon älskar att träffa nya människor och syns ofta ute i vimlet när hon fotograferar premiärer, events och andra tillställningar. Tveka inte att höra av dig till henne om du har en berättelse du vill dela med dig av, eller något annat du tycker kan vara värt att skriva om. Maria tycker om att uttrycka sig i både bild och text och är alltid öppen för nya reportageidéer. Maria@norracypernmagasinet.se