Nationalpark öppnar i Alsancak

Annonsörer

Norra Cyperns senaste nationalpark – som skaparen kallar landets ”största och vackraste” – är nu öppen efter avslutat arbete av gångvägar och cykelvägar.

Nationalpark Alsancak

Alsancaks borgmästare Fırat Ataser berättar att parken, som täcker 186 dönüms skogsmark motsatt Landing Beach-monumentet och Escape Beach, nu erbjuder två kilometer av gångvägar med närliggande banor för jogging och cykling och en stengränsmur.

Han säger att fyra miljoner TL-projektet – finansierat av den turkiska ambassaden och kommunen – nu går in i nästa fas, med anbud som öppnar nästa månad för belysning längs vägarna.

”Vi ska nu bygga rekreationsområden och en vattenfunktion som kommer att vara centrum för parken. Därefter ska vi bygga kiosker, kaféer och toaletter, följt av lekplatser för barn.”

”Detta kommer att följas av tennisbanor och en fotbollsplan, grönskande anlagda trädgårdar med växter, buskar och omgivande tallar.”

Nyheten kommer efter en invigning av en 10 000 m² stor park i centrala Alsancak förra fredagskvällen.

Ataser sa att 750 000 TL-anläggningen på Salhane Sokak hade fontäner, pooler, broar och gångar, utomhusmassage och lekplatser.

”Parken är livlig med olika slags träd och blommor, olika buskar och vackert parfymerade blommor, från lavendel till jasmin,” sa han.

”En annan viktig funktion är en organisk grönsaksodling på 30m gånger 6m, från vilken människor kan äta gratis och som kommer att användas till utbildningsändamål.”

Statsminister Hüseyin Özgürgün, som närvarade vid öppningen, sade att han var stolt över att stödja en sådan ”ung och dynamisk” borgmästare som var ”passionerad för att tjäna allmänheten” och hans projekt skulle göra Alsancak till ett attraktivt centrum.

Ataser sa att han förväntar sig att sju projekt, inklusive de två parkerna, kommer att förverkligas i år.

About Sophia Söderholm 2225 Articles
Sophia flyttade från Sverige 1998, 10 år gammal. Hon har sedan dess bott på flera olika platser i Spanien, och i andra länder i världen, och är idag bosatt på Norra Cypern sedan fyra år tillbaka. Hennes studiebakgrund är inom marknadsföring, hotellmanagement och fastighetsförmedling, och hon jobbar idag som fastighetsmäklare och är marknadschef för Norra Cypern Magasinet. Har ni frågor till Sophia, skriv till: sophia@norracypernmagasinet.se