Medelhavsmuseet i Stockholm, del 2: Kultplatsen vid Ajia Irini

Annonsörer

Först ska sägas att det är en otroligt häftig upplevelse att gå in på Medelhavsmuseets Cypernutställning. För oss som bor endast en kort sträcka från alla dessa utgrävningsplatser och som till vardags pratar om Vouni, Soli och Akdeniz, är det en speciell känsla att besöka utställningen och läsa om dessa platsers intressanta historia. Tänk att alla de här föremålen som nu står utställda bakom glas i Stockholm är uppgrävda precis där vi bor! Jag känner mig faktiskt lite stolt där jag går runt på utställningen, tänk att vi på norra Cypern bor på en plats så rik på historia. 

Den lilla lantliga helgedomen vid Ajia Irini (Det som vi på norra Cypern känner till som byn Akdeniz) är belägen i Morfoubukten på öns norra kust, mellan de antika städerna Soli och Lapithos. Kultplatsen användes från omkring 1200 f.Kr till det första århundradet f.Kr, även om den var ur bruk i vissa perioder. Mycket senare byggdes en liten kyrka för Ajia Irini (Den heliga freden) på platsen.

Kultplatsen är berömd för de spektakulära fynd som gjordes vid utgrävningar 1929 under ledning av Erik Sjöqvist. Då upptäcktes omkring 2000 terrakottastatyetter, som ännu var placerade i sitt ursprungliga läge, med ansiktena vända mot ett altare och en kultsten.

1931 skeppades hälften av fynden till Sverige efter tillstånd från den brittiska kolonialregeringen, och för första gången visas nu nästan alla dessa figurer på Medelhavsmuseet. Den andra hälften av fynden finns på Cyperns museum i Nicosia.

Terrakottafigurerna kan tolkas som gåvor till en gud eller gudinna. Men de kan också ses som ställföreträdare för kultdeltagarna, vilkas sociala status uttrycktes genom figurernas utformning och storlek. Nästan alla figurer avbildade män, alltifrån en högt rankad präst eller kung och några utländska hedersgäster till krigare av olika rang, musiker och män med tjurmaskar. Samtliga manliga figurer stod i en halvcirkel kring altaret.

De största och mest imponerade skulpturerna stod direkt framför altaret och den heliga stenen. Andra bildade en yttre halvcirkel nära de heliga träden och rampen. Den allra största terrakottafiguren avbildar en man med skägg i mogen ålder och med offerkniv eller spjut i vänster hand. Han bär en flätad ämbetsturban. Förmodligen är terrakottafiguren en skulptur av en av kungarna i Soli.

Fakta: Medelhavsmuseet.

Norra Cypern Magasinet har tidigare skrivit om utgrävningarna vid Akdeniz när lokala cypriotiska konstnärer hade en utställning där i september. Lär artikeln här.

Medelhavsmuseet Medelhavsmuseet Medelhavsmuseet Medelhavsmuseet

 

About Maria Eriksson 1651 Articles
Maria arbetar som fotograf och skribent på Norra Cypern Magasinet. Hon älskar att träffa nya människor och syns ofta ute i vimlet när hon fotograferar premiärer, events och andra tillställningar. Tveka inte att höra av dig till henne om du har en berättelse du vill dela med dig av, eller något annat du tycker kan vara värt att skriva om. Maria tycker om att uttrycka sig i både bild och text och är alltid öppen för nya reportageidéer. Maria@norracypernmagasinet.se