Medelhavsmuseet i Stockholm, del 4: Dvärgflodhästar

Annonsörer

Redan ca 10.000 år f.Kr. besöktes Cypern av människor, som bland annat jagade och utrotade dvärgflodhästar, som då fanns på ön. Ungefär 2000 år senare, under den yngre stenåldern, bosatte sig människor från Främre Orienten på Cypern. En av de äldsta bosättningarna låg då på den lilla klippön Petra tou Limniti vid Cyperns nordvästkust.

Där grävde Svenska Cypernexpeditionen 1929 ut lämningar av enkla stenåldershyddor, som varit bebodda i fyra olika perioder mellan ca 7000 och 5500 f.Kr. Fynden bestod av föremål av flinta, sten och ben, företrädesvis verktyg, skålar och figuriner.

dvargflodhast-medelhavsmuseet-stockholm Foto: Parken Zoo

norra-cypern-2017-06029

About Maria Eriksson 1665 Articles
Maria arbetar som fotograf och skribent på Norra Cypern Magasinet. Hon älskar att träffa nya människor och syns ofta ute i vimlet när hon fotograferar premiärer, events och andra tillställningar. Tveka inte att höra av dig till henne om du har en berättelse du vill dela med dig av, eller något annat du tycker kan vara värt att skriva om. Maria tycker om att uttrycka sig i både bild och text och är alltid öppen för nya reportageidéer. Maria@norracypernmagasinet.se