Medelhavsmuseet i Stockholm, del 1

Annonsörer

Medelhavsmuseet i Stockholm finns Sveriges viktigaste arkeologiska samlingar av gamla och historiska reliker från Medelhavsländerna. Museet är ett av de få i världen som kan ge sina besökare en så övergripande sammanfattning Medelhavsländernas rika och spännande historia, från de tidigaste spåren av människor i Mesopotamien och Egypten till de tidiga kristna och muslimska kulturerna.

Medelhavsmuseet Stockholm

Medelhavsmuseet har idag världens största Cypernsamling utanför Cypern. Dessa omfattande samlingar var anledningen till att Medelhavsmuseet bildades 1954.

I Medelhavsmuseets Cypernutställning visas ca 1500 arkeologiska fynd, som spänner över mer än 7000 år. De berättar om täta kontakter mellan Cypern och de andra kulturerna i östra Medelhavsområdet under lång tid.

De flesta föremålen i utställningen kommer från Den Svenska Cypernexpeditionens utgrävningar på Cypern 1927-1931, då över tjugo platser runt hela ön grävdes ut.

Det var fyra unga svenska arkeologer som åkte till Cypern och genomförde omfattande utgrävningsexpeditioner under fyra års tid.

Medelhavsmuseet StockholmEnligt tidens praxis, delades fynden upp mellan Sverige och Cypern, med tillstånd från den brittiska koloniala regeringen. Drygt hälften av fynden tillföll Sverige, den andra delen av fynden finns idag att se på Cyprus Museum i södra Nicosia.

Medelhavsmuseet Stockholm
Museet ligger i centrala Stockholm, i en tidigare bank byggd 1905 med en neo-klassisk inredning som är unik i skandinavisk arkitekturhistoria och därför väl värd att se i sig själv.
Medelhavsmuseet Stockholm
Gamla arkeologiska fynd från Akdeniz på norra Cypern.

Medelhavsmuseet Stockholm

Medelhavsmuseet Stockholm

Medelhavsmuseet Stockholm
Medelhavsmuseets eget orientaliska café Bagdad erbjuder sina gäster en vacker vy över det svenska kungliga slottet.

Medelhavsmuseet Stockholm

Öppettider Medelhavsmuseet i Stockholm:

22/6-31/12
Tis-tors: kl 12 – 20
Fre-sön: kl 12 – 17
Måndag stängt

 

 

About Maria Eriksson 1651 Articles
Maria arbetar som fotograf och skribent på Norra Cypern Magasinet. Hon älskar att träffa nya människor och syns ofta ute i vimlet när hon fotograferar premiärer, events och andra tillställningar. Tveka inte att höra av dig till henne om du har en berättelse du vill dela med dig av, eller något annat du tycker kan vara värt att skriva om. Maria tycker om att uttrycka sig i både bild och text och är alltid öppen för nya reportageidéer. Maria@norracypernmagasinet.se