Lala Mustafa Pasha Moskén i Famagusta

Annonsörer

Den tidigare latinska katedralen St Nicholas, är en av de mest imponerande frankiska byggnader som överlevt i Mellanöstern. Det är den största medeltida byggnaden i Famagusta och påbörjades år 1298. Det bör noteras att de flesta stora katedraler under medeltiden ofta tog mer än 100 år att slutföra, likaså St Nicholas, som stod färdig omkring år 1400.

Den gotiska byggnadsstilen liknar den stora katedralen i Reims i Paris, Frankrike.

St Sophia-katedralen i Nicosia (numera Selimiye moskén) och Bellapais Abbey verkar också vara verk av franska arkitekter, och det är förståeligt när man inser att alla Cyperns kungar, från år 1190 till 1489, var av den franska lusignanska dynastin som, åtminstone i kyrkorna, satte sina spår på Cypern.

St Nicholas katedral byggdes om till en moské efter Osmanska riket erövrade Famagusta år 1571 och det är fortfarande en moské i dag.

Hitta hit: Mahmut Celaleddin Sk, Gazimağusa

The_Lala_Mustafa_Pasha_Mosque_famagusta

Inne_Lala_Mustafa_Pasha_Mosque_famagusta

church_nicholas_mustafa_moske_famagusta_norra_cypern

church_nicholas_mustafa_moske_famagusta_norra_cypern_

About Sophia Söderholm 2225 Articles
Sophia flyttade från Sverige 1998, 10 år gammal. Hon har sedan dess bott på flera olika platser i Spanien, och i andra länder i världen, och är idag bosatt på Norra Cypern sedan fyra år tillbaka. Hennes studiebakgrund är inom marknadsföring, hotellmanagement och fastighetsförmedling, och hon jobbar idag som fastighetsmäklare och är marknadschef för Norra Cypern Magasinet. Har ni frågor till Sophia, skriv till: sophia@norracypernmagasinet.se