Kantara slott

Annonsörer

Kantara Castle är den tredje av de stora bergsfästningar som byggdes ursprungligen av bysantinerna längs Kyrenia bergen (se även St Hilarion och Buffavento). Det är värt ett besök, inte bara för sin gotiska arkitektur och atmosfär, men också för sina vyer – härifrån kan du se båda kusterna av Karpazhalvön, som sträcker sig bort i öster, och på en klar dag bergen i fastlandet Turkiet.

Det första omnämnandet av Kantara slott är från 1191 e.Kr. då, legenden, Richard Lejonhjärta fångade Isaac Komnenos här. Lusignan prins John, bror till kung Peter I sägs ha gömt sig här ute från invaderande Genoeser 1373. Senare, fräschade hans bror, Jakob I av Cypern, upp slottet – ursprunget till mycket av den sten som finns kvar idag.

Den enklaste vägen till slottet ligger längs den norra kustvägen från Girne till Karpaz. På Kaplica, klättrar en fin, bred ny väg upp ur havet, och inom några minuter har du avklarat de 6 kilometerna till Karpaz korsning. Härifrån finns det en tydligt skyltad och god kvalitetsasfaltsväg som tar dig förbi en stor picknickplats till slottets parkering, några 4 km från byn. Du kan också närma dig från Gazimagusa (Famagusta), svänga av den östra kustvägen strax innan Bogaz, och följa en svindlande bergsväg, via Yarkoy och Turnalar. Efter ungefär en halvtimme av snabbkörning (det finns inga säkerhetskameror) når du Kantara by.

kantara_slott_castle_north_cyprus_norra_cypern_5

kantara_slott_castle_north_cyprus_norra_cypern_6

kantara_slott_castle_north_cyprus_norra_cypern_4

kantara_slott_castle_north_cyprus_norra_cypern_3

kantara_slott_castle_north_cyprus_norra_cypern_1

kantara_slott_castle_north_cyprus_norra_cypern_

kantara_slott_castle_north_cyprus_norra_cypern

kantara_slott_castle_north_cyprus_norra_cypern_7

kantara_slott_castle_north_cyprus_norra_cypern_2

 

About Sophia Söderholm 2225 Articles
Sophia flyttade från Sverige 1998, 10 år gammal. Hon har sedan dess bott på flera olika platser i Spanien, och i andra länder i världen, och är idag bosatt på Norra Cypern sedan fyra år tillbaka. Hennes studiebakgrund är inom marknadsföring, hotellmanagement och fastighetsförmedling, och hon jobbar idag som fastighetsmäklare och är marknadschef för Norra Cypern Magasinet. Har ni frågor till Sophia, skriv till: sophia@norracypernmagasinet.se