Hur man odlar ett avokadoträd från en avokadokärna

Annonsörer

Avocado-About-how-to-grow-north-cyprus

Avokado är en av sommarens underbara frukter. Den är rik på näring och smak, och inget signalerar början av sommaren som en kryddig guacamoledip med tortillachips. Nästa gång du gör guacamole eller skivar en avokado för en sallad, försök att spara kärnan för att sedan plantera den. Det är förvånansvärt lätt att odla ditt eget avokadoträd från ett frö, och det bildar ett stort utbildningsprojekt för hem och klassrum. Kolla in den praktiska guiden nedan för att lära dig hur man odlar ett avokadoträd från ett frö.

STEG 1 – AVLÄGSNA & RENGÖR KÄRNAN

Du måste börja med att gröpa ur kärnan från avokadon försiktigt (utan att skära den), och tvätta den sedan ren från all avokadofrukt (ofta hjälper det att blöta kärnan i lite vatten i några minuter och sedan skrubba bort all resterande frukt). Var noga med att inte ta bort den bruna huden på kärnan – det är kärnans skydd.

STEG 2 – HITTA VILKEN ÄNDE SOM ÄR ”UPP” OCH VILKEN SOM ÄR ”NER”

Vissa avokadokärnor är något avlånga, medan andra är formade nästan som perfekta sfärer – men alla avokadokärnor har en ”botten” (som rötterna växer från), och en ”topp” (som grodden växer från). Den något spetsigare änden är toppen, och den platta änden är botten. För att få din kärna att gro, måste du placera den nedre rotänden i vatten, så det är väldigt viktigt att räkna ut vilken ände är ”toppen” och vilken som är ”botten” innan du sticker hål i den med tandpetare.

STEG 3 – STICK HÅL MED FYRA TANDPETARE

Ta fyra tandpetare och stick in dem i avokadokärnan i en lite nedåtriktad vinkel, jämnt fördelade runt omkretsen av avokadon. Dessa tandpetare är din avokados byggnadsställningar, vilket gör att du kan vila den nedre halvan av avokadon i vatten, så därför måste tandpetarna kilas in där ordentligt.

STEG 4 – PLACERA AVOKADOKÄRNAN HALVT NEDSÄNKT I ETT GLAS VATTEN

Och sätt sedan glaset på en lugn fönsterkarm med solljus. Det är bra att använda ett klart glas så att du enkelt kan se när rötterna börjar växa, och även när vattnet behövs bytas. Många guider rekommenderar att byta vatten varje dag, men det är bättre att byta vatten var femte dag eller varje vecka.

STEG 5 – VÄNTA PÅ ATT DIN AVOCADOKÄRNA BÖRJAR GRO!

Många onlineguider säger att groning kan ta allt från 2-4 veckor, men enligt min erfarenhet tar det oftast minst 8 veckor att få en grodd, så ha tålamod. Här är den process som du kommer att bevittna:

1. Den övre delen av avokadokärnan kommer att torka ut och bilda en spricka, och den yttre bruna fröhuden kommer att falla av.

2. Sprickan kommer sträcka sig hela vägen till botten av avokadokärnan och genom sprickan i botten kommer en liten pålrot börja växa fram.

3. Pålroten växer längre och längre (och kan förgrenas), och så småningom kommer en liten grodd kika igenom toppen av avokadokärnan.

4. Låt aldrig någonsin pålroten torka ut – det kommer att bli döden för din planta.

STEG 6 – PLANTERA I KRUKA VID 16 CM

När stammen är runt 16 cm lång, skär ner den tillbaka till cirka 7-8 cm, detta kommer att uppmuntra ny tillväxt. När den återigen växt till 16 cm, sätt plantan i en ca 23 cm diameter kruka med rik humusjord, och lämna den övre halvan av fröet exponerat. Placera krukan på en solig fönsterbräda. Avokado älskar sol – ju mer sol desto bättre.

STEG 7 – VATTNA & SE DEN VÄXA

Ge plantan rikligt med vatten. Jorden bör alltid vara fuktig, men inte mättad. Gulnande blad är ett tecken på överbevattning; Låt växten då torka ut under några dagar.

STEG 8 – NOPPA TOPPBLADEN FÖR ATT FRÄMJA BUSKIGHET

När stammen är 30 cm lång, noppa de två översta uppsättningarna blad. Detta kommer att uppmuntra plantan att växa sidoskott och flera blad, vilket gör den buskig. Varje gång plantan växer ytterligare 15 cm noppa de två nyaste uppsättningar blad på toppen.

STEG 9 – HANTERING AV BLADLÖSS

Mitt avokadoträd tycks samla bladlöss – de otäcka odjuren kan inte få nog av de läckra avokadobladen. Om du får dem så gör så här för att bli av med dem: Tvätta bort alla bladlöss genom att spraya din planta med en slang utomhus eller i diskhon/duschen. När de små skadedjur har försvunnit spraya din planta med en blandning av vatten med en liten skvätt diskmedel och en tesked neemolja. Detta kommer att se till att bladlössen inte återvänder. Kontrollera din planta var 4-5 dagar och skölj och spraya på nytt vid behov.

STEG 10 – ÖVERVINTRING

Unga avokadoträd kan klara sig utomhus på sommaren, men om du bor någonstans där det blir kallare än 7℃, måste du ha dem inomhus under hösten/vintern, innan temperaturen faller.

KOMMER MITT AVOKADOTRÄD NÅGONSIN ODLA FRUKT?

Svårt att säga! Ibland börjar avokadoväxter odla frukt efter att de är tre eller fyra år gamla, andra tar 15 + år att odla frukt och vissa gör det aldrig. Det hjälper att ha flera avokadoträd som växer tillsammans för att hjälpa med pollinering. Men förvänta dig inte att frukten är likadan som avokadon som gav din kärnan. Kommersiella avokados odlas från ympade grenar för att kontrollera resultatet av frukten – en naturligt odlad avokado kan vara mycket olik sin förälder!

Källa: www.inhabitat.com

avokado-trad-planta-vaxer-norra-cypern

About Sophia Söderholm 2225 Articles
Sophia flyttade från Sverige 1998, 10 år gammal. Hon har sedan dess bott på flera olika platser i Spanien, och i andra länder i världen, och är idag bosatt på Norra Cypern sedan fyra år tillbaka. Hennes studiebakgrund är inom marknadsföring, hotellmanagement och fastighetsförmedling, och hon jobbar idag som fastighetsmäklare och är marknadschef för Norra Cypern Magasinet. Har ni frågor till Sophia, skriv till: sophia@norracypernmagasinet.se