Havssköldpaddor på norra Cypern

Annonsörer

Havssköldpaddorna (Chelonia mydas), kallas även Green Turtel, och Caretta caretta, eller Loggerhead Turtel har kommit  till norra Cypern under flera 1000 år. Norra Cyperns stränder har en speciell betydelse för havssköldpaddan då den är utrotningshotad. Medelhavet är speciellt viktig för denna art då den kommer just hit för att lägga sina ägg.

I slutet av maj till juni kommer honan för att lägga sina ca 150 ägg i sanden. Med hjälp av sina simfötter gräver hon en grop och sedan täcker hon nästet med sand. När hennes äggläggning är färdigt ger hon sig ut till havs igen.

BESÖK ALAGADI STRANDEN HÄR FÅR MAN VARA MED ATT SE HAVSSKÖLDPADDOR

Ett forskningsteam från UK kommer hit varje år för att övervaka och hjälpa detta djur.

Efter ca 50 dagar i den varma sanden kläcks äggen (runt slutet av juli–början av augusti) och nu väntas den mest förädiska tiden i sköldpaddeungarnas liv (bara 1 på 1000 överlever). Inte nog med att de skall gräva sig upp (från ca en meters djup grop) som kan ta upp till fyra till fem dagar. Efter detta äventyr skall de små kravla sig ner till vattnet och under sin resa dit, väntar ytterligare faror. De kan bli uppätna av både rovfåglar, hundar, rävar, spökkrabbor eller fastna i skräp som ligger på stranden.

Temperaturen i sanden är runt 29 grader (vilket ger 50:50 könsfördelning inom boet) och om temperaturen är högre föds det fler honor. Man har märkt att sanden på Alagadi är varmare än i övriga landet vilket ger 90% fler honor, och om den globala uppvärmningen fortsätter kan det ge katastrofala följder.

När honorna är mellan tjugo till trettio år gamla återvänder de till SIN strand där de en gång föddes. För att själva lägga sina ägg och så börjar livscykel om igen för nya fina havssköldpaddsungar.

Besök gärna Alagadi. Här kan ni, om ni har tur, få vara med när de STORA sköldpaddorna lägger sina ägg eller så kan ni vara med att se när ungarna kläcks.

Man kan även sponsra forskningen genom att adoptera en havssköldpadda.

www.seaturtle.org

Email: wfuller@seaturtle.org

turtle_skoldpadda_norra_cypern_carettaturtle_skoldpadda_norra_cypern_

cyprus_skoldpaddor_bebisar_sand_norra_cypernturtle_skoldpadda_norra_cypern

About Margaretha Lindén 113 Articles
Margaretha är en riktig norra Cypern veteran och en otrolig ambassadör för landet. Hon flyttade till norra Cypern år 2000 i maj, och här bor hon med sina 7 hundar och 4 katter i en liten by utanför Kyrenia. Margaretha hänvisar vidare diverse tjänster angående utflykter och guidade turer för Sunseeker-tours, ett turistföretag som vänder sig i första hand till Skandinaver. Maggan är skribent för NC Magasinet och ni kommer här kunna läsa hennes intressanta artiklar om vad som försiggår i landet , utflykter och mycket mer. Har ni frågor till Margaretha, skriv till: margaretha@norracypernmagasinet.se