Dipkarpaz – den perfekta utgångspunkten för att upptäcka Karpaz

Annonsörer

Den lilla byn Dipkarpaz är en perfekt utgångspunkt för den som vill upptäcka nationalparksområdet Karpaz på Cyperns nordöstra udde. Dipkarpaz är en traditionell by där det gamla Medelhavet lever kvar. Här har människor levt en relativt oförändrad livsstil i fler generationer.Dipkarpaz Karpaz CyprusEkoturism är en snabbt växande attraktion i regionen som lockar besökare från hela världen. Sedan början av 2000-talet har ett flertal traditionella byhus gjorts om till charmiga vandrarhem och hotell där turister kan få ta del av det gamla Cypern. Glaro Garden Hotel är ett exempel på det. Karpaz kan även bjuda på kilometerlånga gyllene stränder, historiska sevärdheter och ett stort utbud av friluftsaktiviteter. Dipkarpaz är delvis beläget i den forntida staden Karpasia, och tillhör det område på ön som ska ha varit det första att befolkas långt tillbaka i tiden.

Dipkarpaz Karpaz Cyprus
Glaro Garden Hotel.

Dipkarpaz utmärker sig genom att vara den största orten på Cypern där grek- och turkcyprioter fortfarande bor tillsammans. Längs byns gator finner man en blandning av grekiska och turkiska restauranger, barer och caféer. Vid torget står en kyrka och moské tätt intill varandra.

I Karpaz kan man besöka Golden Beach och andra orörda stränder, mata vilda åsnor, se sköldpaddor kläckas, besöka historiska byggnader som St. Andreas kloster och ruinerna av kyrkan Ayphilon. I regionen anordnas regelbundet olika skördefestivaler med marknader som också är trevliga att besöka.

Dipkarpaz Karpaz Cyprus
Moské och kyrka intill varandra.
Dipkarpaz Karpaz Cyprus
Grekcyprioter hälsar på släkten i Dipkarpaz.
Dipkarpaz Karpaz Cyprus
Ekoturismen växer sig större. Turister från hela världen kommer hit för att njuta av livet på landsbygden.

Dipkarpaz Karpaz Cyprus

Dipkarpaz Karpaz Cyprus
St. Andreas kloster ligger längst ut på Karpazudden.
Dipkarpaz Karpaz Cyprus
Åsnor kommer gärna fram till bilen för att få godsaker.

Dipkarpaz Karpaz Cyprus

Dipkarpaz Karpaz Cyprus
Kyrkan Ayphilon.
Dipkarpaz Karpaz Cyprus
Golden Beach är Karpaz största attraktion.

About Maria Eriksson 1651 Articles
Maria arbetar som fotograf och skribent på Norra Cypern Magasinet. Hon älskar att träffa nya människor och syns ofta ute i vimlet när hon fotograferar premiärer, events och andra tillställningar. Tveka inte att höra av dig till henne om du har en berättelse du vill dela med dig av, eller något annat du tycker kan vara värt att skriva om. Maria tycker om att uttrycka sig i både bild och text och är alltid öppen för nya reportageidéer. Maria@norracypernmagasinet.se