Büyük Han

Annonsörer

Detta traditionella värdshus byggdes 1572 av Muzaffer Pasha, den första ottomanska guvernören på Cypern. Büyük Han är en mycket vacker stenbyggnad, med två våningar, byggt runt en innergård. Av de 67 rummen, användes de på övervåningen ursprungligen som logi för resenärer. Rummen på bottenvåningen användes som butiker, lagerutrymmen och kontor. Stall för
resenärernas hästar, mulåsnor, åsnor och kameler låg på utsidan av byggnaden. På innergården finns en åttakantig moské (masjid) som används för böner, med en fontän intill. Ovanligt nog, har värdshuset två ingångar, huvudentrén på Asmaaltı Street (i öster), och en entré i väster.

Nicosia Norra Cypern

Sedan tidiga koloniala dagar använde britterna värdshuset som Nicosias centrala fängelse, detta fram till år 1895. Det blev sedan en bostad för fattiga familjer fram till 1963. Mellan 1995 och 2003 genomfördes ett omfattande restaureringsprojekt av Büyük Han.

I dag är Büyük Han ett av norra Cyperns största bidrag till kulturlivet. ”The Great Inn”, som det också kallas, är en viktig sevärdhet som dagligen besöks av hundratals utländska turister. Det är också platsen för föreställningar och kulturella aktiviteter. Här finns ett informationscentrum, en handfull hantverksbutiker och konstgallerier, där besökare kan hitta alla typer av traditionella cypriotiska souvenirer och hantverk och dessutom finns här ett äkta turkcypriotiskt kafé, en restaurang där färska lokala rätter dukas upp, samt en vinbar där egenproducerade viner serveras till levande musik.

About Sophia Söderholm 2225 Articles
Sophia flyttade från Sverige 1998, 10 år gammal. Hon har sedan dess bott på flera olika platser i Spanien, och i andra länder i världen, och är idag bosatt på Norra Cypern sedan fyra år tillbaka. Hennes studiebakgrund är inom marknadsföring, hotellmanagement och fastighetsförmedling, och hon jobbar idag som fastighetsmäklare och är marknadschef för Norra Cypern Magasinet. Har ni frågor till Sophia, skriv till: sophia@norracypernmagasinet.se