Büyük Han

Annonsörer

Detta traditionella värdshus byggdes 1572 av
Muzaffer Pasha, den första ottomanska Norra_cypern_magasinet_BuyukHan_nicosia_gamla_stan_moske_vardhus_bilderguvernören på Cypern. Buyukhan är en mycket vacker stenbyggnad, med två våningar, byggt runt en innergård. Av de 67 rummen, användes de på övervåningen ursprungligen som logi för resenärer. Dessa är oberoende av varandra och har enskilda eldstäder med åttkantiga skorstenar.

Rummen på bottenvåningen användes som
butiker, lagerutrymmen och kontor. Stall för Norra_cypern_magasinet_BuyukHan_nicosia_gamla_stan_moske_vardhus_hostal
resenärerna hästar, mulåsnor, åsnor och kameler låg på utsidan av byggnaden. På innergården finns en åttakantig moské (masjid) som används för böner, med en fontän nedan. Ovanligt nog, har värdshuset två ingångar, huvudentrén på Asmaaltı Street (i öster), och en entré i väster.

Sedan början av gamla koloniala dagar, Norra_cypern_magasinet_BuyukHan_nicosia_gamla_stan_moske_vardhusanvände britterna värdshuset som Nicosias centrala fängelse fram till 1895. Det blev sedan en bostad för fattiga familjer fram till 1963, då en del misslyckade restaureringsförsök genomfördes. Senare, år 1995, påbörjades ett omfattande restaureringsprojekt, som avslutades 2003 och värdshuset blev en av de största bidragen till det sociala och kulturella livet i Nicosia.

Norra_cypern_magasinet_BuyukHan_nicosia_gamla_stan

I dag är “the Great Inn”, som också användssom ett informationscentrum, ett hem för många små antikviteter/hantverksbutiker och konstgallerier, där besökare kan hitta alla typer av traditionella cypriotiska souvenirer och hantverk. Småskaliga föreställningar och kulturella aktiviteter pågår, dessutom finns här ett äkta turkcypriotiskt kafé, en restaurang där färska lokala rätter serveras, och en vinbar
där egenproducerade viner serveras med
levande musik.

About Sophia Söderholm 2159 Articles
Sophia flyttade från Sverige 1998, 10 år gammal. Hon har sedan dess bott på flera olika platser i Spanien, och i andra länder i världen, och är idag bosatt på Norra Cypern sedan fyra år tillbaka. Hennes studiebakgrund är inom marknadsföring, hotellmanagement och fastighetsförmedling, och hon jobbar idag som fastighetsmäklare och är marknadschef för Norra Cypern Magasinet. Har ni frågor till Sophia, skriv till: sophia@norracypernmagasinet.se