Smaka egentillverkad halloumi och korv på Bekayı Restaurant

Annonsörer

När vi i förra veckan var ute och körde på kustvägarna norr om Bafra, passade vi på att besöka landsbyggdsbyn Kumyali. Det lilla samhället bjuder på en vykortsvacker utsikt över hus och hav från infarten till byn, längst upp i backen. Efter att ha beundrat det stilla havet som speglar himlens lila skimmer från dagens sista timmar tar vi oss ner i byn. Vi har hört talas om en liten lokal restaurang, Bekayı Restaurant, som vi vill besöka. Den är inte helt lätt att hitta till, och det blir några rundor i Kumyali innan vi finner den, men det visar det sig vara väl värt!

Bekayi Restaurang Kumyali

Den fantastiska ägarinnan Zelish välkomnar oss vid dörren och tar med oss in till den enkla men mycket genuina och ombonade restaurangen. Hon ställer fram tallrikar med meze på bordet och går sedan bort till den inbyggda lerugnen där grillspetten med lamm precis blivit klara. Hon serverar oss hemlagad halloumi, egentillverkad korv som kallas Pastirma, handgjorda gyllene potatisklyftor och nyplockad sallad från trädgården. Det är även olivplockningstider nu, och olivoljan vi får serverad till maten är något alldeles extra!

Köttet restaurangen serverar kommer från lamm uppfödda på gårdarna i byn. Söndagar har man en ”söndagsspecial” med Kleftico Kebab tillagd över flammorna i en lerugn.

Det har hunnit bli mörkt när vi ätit klart, så mer sightseeing av Kumyali by får vi spara till nästa gång. Klart är att vi i alla fall kommer återvända hit, inte minst för den goda maten och vänliga atmosfären hos Zelish på Bekayı Restaurant!

Öppettider: varje dag kl. 11.00 – 22.00. (torsdagar stänger man 18.00).

Telefon: +90 392 375 58 28 eller +90 533 863 10 17

Bekayi Restaurang Kumyali Bekayi Restaurang Kumyali Bekayi Restaurang Kumyali Bekayi Restaurang Kumyali Bekayi Restaurang Kumyali Bekayi Restaurang Kumyali Bekayi Restaurang Kumyali Bekayi Restaurang Kumyali Bekayi Restaurang Kumyali Bekayi Restaurang Kumyali Bekayi Restaurang Kumyali

About Maria Eriksson 1651 Articles
Maria arbetar som fotograf och skribent på Norra Cypern Magasinet. Hon älskar att träffa nya människor och syns ofta ute i vimlet när hon fotograferar premiärer, events och andra tillställningar. Tveka inte att höra av dig till henne om du har en berättelse du vill dela med dig av, eller något annat du tycker kan vara värt att skriva om. Maria tycker om att uttrycka sig i både bild och text och är alltid öppen för nya reportageidéer. Maria@norracypernmagasinet.se