Sandra föll för Cypern och öppnade Bar 33 @ The Old Mill

Annonsörer

När Bar 33 @ The Old Mill slog upp portarna för allmänheten den 4:e april var det inte bara en ny restaurang i kvarteret, utan även en efterlängtad dröm som gick i uppfyllelse för ägarinnan Sandra Brennan. Efter ett helt liv i England var hon trött på det trista klimatet och längtade efter sol, värme och stränder, men kanske inte minst efter förändring. Trots att hon var en van resenär hade hon aldrig tidigare besökt norra Cypern. Goda vänner som hade hus på ön hade länge försökt övertala henne att hälsa på, men av någon anledning hade hon alltid tvekat. När Sandra till slut gjorde slag i saken och reste ner var det kärlek vid första ögonkastet.

”Jag älskade norra Cypern direkt och förstod genast att det var här jag ville bo. Jag vill aldrig flytta tillbaka till England. Ärligt talat kallar jag mig redan för cypriot!”, berättar Sandra med ett stort leende. Vi befinner oss i byn Ozanköy, innanför restaurangens robusta stenväggar, i lokaler där man för hundratals år sedan pressade olivolja – där utav namnet; ”The Old Mill”. Gästerna i baren verkar Sandra alla känna vid namn, och när nya besökare anländer genom dörren reser hon sig genast upp och ger dem en välkomnande kram. Det är en varm och gemytlig stämning där man känner sig hemma från första stund.

Vägen från England gick dock inte raka vägen till Bar 33 @ The Old Mill. När Sandra flyttade hit 2015 var det tillsammans med sin son som då var 13 år. Ett modigt steg kan tyckas för en ensamstående mamma från London. Hon började arbeta bakom baren på Melli’s Bar i Karakum. Det var där hon kom att träffa Eddie, en före detta brittisk soldat som var och semestrade på ön. Det slog genast gnistor om paret, Eddie flyttade ner till Cypern och ett år senare var det dags för bröllop! Tillsammans hyrde de in sig på restaurangen The Corner House i Ozanköy, vilken de framgångsrikt drev under ett års tid. När chansen att öppna ett helt eget ställe kom så tvekade de inte. Sandra kände sedan tidigare till The Old Mill och visste att lokalerna passade perfekt för henne och Eddie. De satte genast igång med renoveringsarbetet, ett jobb som nästan tog tre månader att genomföra. Det mesta arbetet gjorde de själva.

Bar 33 Old mill Norra Cypern
Eddie and Sandra at Bar 33 @ The Old Mill.

”Vi gjorde många ändringar. Det här rummet där baren står idag var tidigare helt tomt. I rummet nedanför, där biljardbordet är, fanns en gammal bar med sittplatser. Allt detta rev vi ut. Flera av väggarna var i behov av reparation så det jobbet gjorde vi också”, berättar Sandra som tidigare arbetat som inredningsarkitekt i England.

Det räcker med att se sig om i lokalen för att förstå vilket jobb paret lagt ner på renoveringen. Innanför de vita stenväggarna har man inrett med ljusa träbord och boostat upp mysstämningen med turkosa prydnadskuddar och ottomanska ljuslyktor i färgat glas. Några trappsteg ner kommer man till aktivitetsrummet med biljardbord, darttavla och bekväma soffbås där man kan följa matcher live på storbildsskärmen. I nästa rum står en hemtrevlig soffgrupp och väntar och känner man för frisk luft finns en charmig liten uteplats på baksidan. Namnet på restaurangen valde paret att behålla, även om det också piffades upp med något nytt.

”Restaurangen har haft flera ägare genom åren och många är bekanta med namnet The Old Mill. Därför valde vi att behålla det men även lägga till något nytt. ”Bar 33” är tillägnat minnet av min far, som var min hjälte och min bästa vän. I huset där vi bodde under min uppväxt hade han en egen bardisk där det satt en skylt med texten ”Bar 33”, vilket var identiska siffror med husnumret. Jag ville på något sätt hedra min far som idag ser ner på mig från himlen, och Eddie kom på idén att förlänga namnet till Bar 33 @ The Old Mill”.

Bar 33 Old mill Norra Cypern

Många av stamgästerna som tidigare brukade besöka The Corner House har följt med Sandra och Eddie till den nya restaurangen. Även kocken har de tagit med sig och med honom många omtyckta rätter som indisk curry, gourmetburgare (prova den gigantiska megaburgaren!), vegetariska grytor, korvrätter och matiga soppor. Menyn ändras ständigt och det finns alltid utrymme för inspiration och önskemål. Man anordnar också regelbundna temakvällar, under sommaren kommer det t.ex. bjudas in till både jamaicansk och kinesisk afton. Onsdagar är det ost- och vinkvällar och söndagar Sunday roast. På helgerna serveras traditionell engelsk frukost. I baren finns ett fint urval av viner, många ölsorter och alla spritsorter man kan önska sig. För tillfället har man fyra sorters fatöl.

Då aktivitetsrummet ligger avskiljt kan man alltid visa sport på storbildsskärm. Snart kommer man även att öppna upp takterassen som har en kapacitet för 70 personer. Perfekt för härliga sommarkvällar!

Sedan öppningen i april har man haft en fantastisk respons. På öppningskvällen hade man över hundra gäster som kom och firade och man har redan stått värd för två privata fester. Nu ser Sandra och Eddie fram emot en härlig sommar tillsammans med sina gäster på Bar 33 @ The Old Mill – och även emot sitt nya liv tillsammans på norra Cypern!

Öppettider:
Måndag – fredag: 13.00 till sent.
Lördag: 10.00 till sent.
Söndag: 10.00 till 23.00.

Bar 33 Old mill Norra Cypern Bar 33 Old mill Norra Cypern Bar 33 Old mill Norra Cypern Bar 33 Old mill Norra Cypern Bar 33 Old mill Norra Cypern Bar 33 Old mill Norra Cypern Bar 33 Old mill Norra Cypern

Bar 33 Old mill Norra CypernBar 33 Old mill Norra Cypern Bar 33 Old mill Norra Cypern Bar 33 Old mill Norra Cypern Bar 33 Old mill Norra Cypern Bar 33 Old mill Norra Cypern Bar 33 Old mill Norra Cypern Bar 33 Old mill Norra Cypern Bar 33 Old mill Norra Cypern

About Maria Eriksson 1665 Articles
Maria arbetar som fotograf och skribent på Norra Cypern Magasinet. Hon älskar att träffa nya människor och syns ofta ute i vimlet när hon fotograferar premiärer, events och andra tillställningar. Tveka inte att höra av dig till henne om du har en berättelse du vill dela med dig av, eller något annat du tycker kan vara värt att skriva om. Maria tycker om att uttrycka sig i både bild och text och är alltid öppen för nya reportageidéer. Maria@norracypernmagasinet.se